Wednesday, October 14, 2015
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
SAMBAL TUMIS IKAN BILIS
buku 'Senangnya Memasak Sambal & Sos' Chef Hanieliza...
Bahan A :
250 gm ikan bilis (dibasuh & toskan)
2 labu bawang besar (dimayang kasar)
1 cawan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar) :
20 tangkai cili kering (direndam dalam air panas hingga kembang & toskan)
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil belacan (sekiranya suka)
Cara Memasak :
1. Tumiskan bawang besar dan bahan yang dikisar hingga wangi.
2. Masukkan ikan bilis, garam dan gula.
3. Masukkan air asam jawa dan sedikit air.
4. Masakkan sambal hingga mendidih dan pekat dengan api perlahan.
5. Apabila naik minyak, tutup api dan hidangkan.
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment