Monday, October 19, 2015
SUP BEBOLA DAGING
SUP BEBOLA DAGING
Majalah SAJI Mei 2015....
Bahan-bahan :
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 cm halia - ketuk
1 bungkus sup bunjut
Sebungkus bebola daging segera (saya guna jenama Ramly)
1 liter air
1 kiub pati daging
1 batang lobak merah - dipotong kiub
1 batang celery - dihiris serong (saya tambah)
2 biji kentang - dipotong kiub
Garam secukup rasa
Bahan taburan :
Hirisan daun bawang & daun sup secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dah halia hingga wangi.
2. Masukkan air dan sup bunjut, kacau hingga mesra.
3. Seterusnya masukkan bebola daging, lobak merah, kentang dan celery.
4. Renihkan hingga kentang dan lobak merah empuk. Masukkan kiub daging dan biarkan mendidih.
5. Sesuaikan rasa dan hidangkan dengan taburan hirisan daun bawang, daun sup dan sedikit bawang goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment