KEK PISANG

Monday, October 19, 2015

TUMIS KACANG PANJANG TELUR MASIN








TUMIS KACANG PANJANG TELUR MASIN
Majalah SAJI Mei 2015....




Bahan-bahan :

300  gm  kacang panjang  -  dihiris serong atau dipotong ikut suka
    1  sudu besar  sambal belacan  -  atau tumbuk 1 tangkai cili merah dengan 1 sudu kecil belacan
    1  sudu kecil  gula
 1/2  sudu kecil  lada sulah
 1/4  cawan  air
    5  ekor  udang saiz sederhana
    1  biji  telur masin  -  direbus dan belah dua (1 bahagian dicincang dan satu bahagian lagi dipotong baji)


Bahan Tumis :

   2  sudu besar  minyak masak
   2  ulas  bawang putih  -  hiris
   3  ulas  bawang merah  -  hiris
1/2  tangkai  cili merah  -  hiris


Bahan Sos :

   1  sudu besar  sos tiram
   1  sudu besar  kicap manis
1/2  sudu besar  sos sotong


Cara Memasak :

1.  Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga harum dan keperangan.

2.  Masukkan kacang panjang dan udang.  Kacau perlahan-lahan.  Masukkan air.  Masak sehingga kacang lembut sedikit.

3.  Seterusnya, masukkan bahan sos, lada sulah dan gula sambil di kacau.  Jika kuah agak pekat, masukkan sedikit air lagi.  Masukkan juga satu sudu besar sambal belacan.

4.  Kemudian masukkan pula sebahagian telur masin yang dihancurkan dan kacau rata.

5.  Hidangkan sayur kacang panjang yang telah masak dengan menabur sebahagian lagi telur masin yang dipotong.

No comments:

Post a Comment