Wednesday, October 14, 2015
UDANG GORENG KUNYIT
UDANG GORENG KUNYIT
rujukan : DapurTanpaSempadan; thanks...
Bahan-bahan :
12 ekor udang bersaiz besar, gunting muncung dan kakinya, cuci bersih & toskan
3 tangkai kacang panjang - kerat pendek-pendek (saya guna 1 biji tomato dihiris kasar)
1 biji cili hijau - dihiris (x letak)
1 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 camca teh serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Hirisan daun bawang secukupnya - untuk hiasan
Minyak untuk menumis
Cara Memasak :
1. Gaul udang dengan serbuk kunyit, garam dan sedikit gula. Perapkan sekejap. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali dan tumiskan hirisan bawang putih hingga harum kemudian masukkan udang dan goreng sehingga udang berubah warna dan kelihatan sedikit kering.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan lain kecuali hirisan daun bawang. Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' bolehlah tutup api. Keluarkan dan jika ada minyak, toskan. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment