Thursday, October 8, 2015
KUIH LOMPANG PANDAN
KUIH LOMPANG PANDAN
sumber : google.com...
Bahan-bahan :
2 cawan jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil kisar dengan 2 cawan air & tapis)
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu besar tepung beras
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pandan emulco
1 sudu kecil air kapur masakan
1/2 biji kelapa parut putih digaulkan bersama secubit garam (boleh juga dikukus seketika untuk mengelakkan kelapa mudah cepat basi)...
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan kecuali kelapa parut putih dan garam ke dalam bekas dan kacau rata. Kemudian masukkan adunan tadi di dalam mesin pengisar dan kisarkan sehingga halus. Kemudian tapis (jika perlu).
Tuangkan adunan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dilapik dengan plastik. Atau boleh juga dituangkan ke dalam acuan kecil/lompang yang telah dioleskan dengan minyak.
Kukus di dalam kukusan yang telah mendidih airnya.
Kukus selama 30-30 minit jika menggunakan loyang.
Kukus selama 20 minit jika menggunakan acuan kecil/lompang.
Setelah masak, keluarkan kuih dari acuannya dan hidangkan dengan kelapa parut putih yang digaulkan bersama sedikit garam.
(serves : 16 biji - acuan lompang besar)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment