KEK PISANG

Tuesday, October 13, 2015

KUIH LOMPANG GULA MERAH @ KASWI








KUIH LOMPANG GULA MERAH @ KASWI
buku   :   Jom...Kuih-Muih Norzailina Nordin



Bahan-bahan :

100  gm  tepung gandum
300  ml   air
    1  sudu besar  tepung kanji/ubi
    1  sudu teh  air kapur cair
 1/4  biji  kelapa parut putih
Garam secukup rasa


Bahan air gula :

125  ml  air
120  gm  gula merah
100  gm  gula pasir
    1  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara Membuat :

1.  Jerang semua bahan air gula hingga mendidih.  Tapiskan dan biar sejuk.
2.  Satukan tepung gandum dan tepung ubi.  Ayak dan gaul rata.
3.  Tuangkan air gula sedikit demi sedikit dan air kapur.
4.  Kacau hingga sebati sambil tuangkan lebihan air gula tadi.  Tapiskan ke dalam jag.
5.  Tuangkan ke dalam acuan kecil/acuan lompang yang disapu sedikit minyak.  Kukus selama 25 minit atau hingga masak.
6.  Gaul dengan kelapa parut bercampur dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment