KEK PISANG

Monday, October 12, 2015

BENGGALI ALOO








BENGGALI ALOO
sumber   :    Paty's Kitchen; thanks....



Bahan-bahan :

  5-6  biji  ubi kentang  -  direbus sehingga empuk & kupas kulit
      4  sudu besar  minyak zaitun
1 1/2  sudu teh  lada hitam  -  ditumbuk
   1/2  tangkai  cili merah  -  dihiris
Sedikit serbuk paprika -  jika suka
Garam secukup rasa
Daun kari atau daun ketumbar


Cara Memasak :

1.  Rebus ubi kentang sehingga empuk, kupas kulit dan potong dadu besar.
2.  Panaskan minyak zaitun dan gorengkan daun kari sehingga naik bau.  Masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga kekuningan.
3.  Masukkan garam, serbuk paprika dan lada hitam tumbuk.
4.  Gaul rata dan angkat. 


  

No comments:

Post a Comment