KEK PISANG

Sunday, October 4, 2015

NASI MENTEGA KISMIS







NASI MENTEGA KISMIS
sumber  :   DapurTanpaSempadan; thanks...



Bahan-bahan :

   4  cawan  beras basmathi  -  dicuci & rendam 25 minit, toskan
   5  cawan  air
   1  cawan  susu sejat IDEAL
   1  kiub  pati ayam Maggi
   2  sudu makan  mentega
1/3  cawan  kismis
garam secukup rasa


Bahan tumis :

1  biji  bawang besar  -  didadu
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
1  batang  serai  -  dititik
1  helai  daun pandan  -  disimpul
1  inci  halia  -  dihiris nipis
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga


Bahan hiasan :

hirisan daun bawang/daun sup
bawang goreng


Cara Memasak :

1.  Di dalam kuali, cairkan mentega.  Masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga berbau harum.
2.  Masukkan beras dan kacau sehingga mesra, masakkan 1-2 minit.
3.  Masukkan kiub pati ayam, hancurkan dan gaul rata.
4.  Alihkan beras ke dalam rice cooker, tuangkan susu sejat dan air.  Kacau rata.
5.  Tambahkan garam secukup rasa dan tanak nasi seperti biasa.
6.  Bila nasi dah kering, taburkan kismis dan biarkan nasi betul-betul masak.  Gaulkan nasi dengan chopstick.  Biarkan sekejap.
7.  Taburkan bahan-bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama lauk kegemaran serta acar.

No comments:

Post a Comment