KEK PISANG

Friday, April 6, 2018

AYAM MASAK MADU...










RESEPI AYAM MASAK MADU
rujukan :    Majalah SAJI April 2018...




Bahan-Bahan :

6  ketul  ayam  ~  gaulkan dengan garam & serbuk kunyit
2  batang  serai  ~  ketuk
1  cm  halia *
1/2  labu  bawang besar *
6  ulas  bawang putih *   ( * dikisar )
8  tangkai  cili kering  *  ~  direndam dalam air panas hingga lembut
2  biji  tomato  ~  dibelah 4 setiap satu  (saya tambah)
4  sudu besar  sos cili
8  sudu besar  madu
Sedikit garam
Minyak masak


Bahan Tumis :

2  cm  kulit kayu manis
4  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
4  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, goreng ayam sehingga ayam masak.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan minyak kembali, tumiskan bahan tumis, masukkan serai, bawang besar, bawang putih dan cili kering yang dikisar tadi sehingga naik bau.

3.  Kemudian masukkan sos cili dan madu.  Kemudian kacau sebati.

4.  Akhir sekali, masukkan ayam yang digoreng tadi dan tomato.  Biarkan tomato sedikit layu.

5.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment