KEK PISANG

Monday, April 9, 2018

KURMA AYAM/DAGING BAWANG GORENG...










KURMA AYAM/DAGING BAWANG GORENG
rujukan :    FB/MAHN :   Mazliza Ahmad...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam/1 kg daging batang pinang  ~  potong ikut suka
3  sudu besar  serbuk rempah kurma
4  biji  kentang  ~  belah ikut suka
7-8  biji  cili padi
8-10  biji  tomato ceri
5  genggam  bawang goreng
1  sudu makan  kerisik
2  sudu makan  gula merah
5  sudu besar  susu cair  ~  untuk perap
1  cawan  susu cair  ~  untuk bubuh dalam masakan kemudian
2  biji  bawang besar *
4  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *   ( * dimesin/dikisar )
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak


-----   Perap ayam/daging dengan rempah kurma, bawang goreng, kerisik, gula merah, bahan mesin/kisar dan susu cair (5 sudu besar) dalam 15 minit...


Bahan Tumis :   (ikut anggaran sendiri)

1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
5  biji  buah pelaga
1  biji  bawang besar  ~  hiris nipis
3  ulas  bawang putih  ~  hiris


Cara-Cara :

Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis.  Setelah naik bau tuangkan ayam/daging yang diperap tadi.  Masukkan air secukupnya sehingga ayam/daging tenggelam.  Masukkan kentang.  Masukkan garam dan perasa secukup rasa.  Kalau ayam/daging belum empuk, boleh tambahkan air sedikit lagi.  Setelah agak pekat dan ayam/daging + kentang sudah empuk, tuangkan lagi 1 cawan susu cair tadi.  Akhir sekali masukkan cili padi dan tomato ceri.  Biarkan mendidih seketika, sesuaikan rasa dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment