Monday, April 9, 2018
KURMA AYAM/DAGING BAWANG GORENG...
KURMA AYAM/DAGING BAWANG GORENG
rujukan : FB/MAHN : Mazliza Ahmad...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam/1 kg daging batang pinang ~ potong ikut suka
3 sudu besar serbuk rempah kurma
4 biji kentang ~ belah ikut suka
7-8 biji cili padi
8-10 biji tomato ceri
5 genggam bawang goreng
1 sudu makan kerisik
2 sudu makan gula merah
5 sudu besar susu cair ~ untuk perap
1 cawan susu cair ~ untuk bubuh dalam masakan kemudian
2 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1 inci halia * ( * dimesin/dikisar )
Air secukupnya
Garam secukupnya
Minyak masak
----- Perap ayam/daging dengan rempah kurma, bawang goreng, kerisik, gula merah, bahan mesin/kisar dan susu cair (5 sudu besar) dalam 15 minit...
Bahan Tumis : (ikut anggaran sendiri)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
1 biji bawang besar ~ hiris nipis
3 ulas bawang putih ~ hiris
Cara-Cara :
Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis. Setelah naik bau tuangkan ayam/daging yang diperap tadi. Masukkan air secukupnya sehingga ayam/daging tenggelam. Masukkan kentang. Masukkan garam dan perasa secukup rasa. Kalau ayam/daging belum empuk, boleh tambahkan air sedikit lagi. Setelah agak pekat dan ayam/daging + kentang sudah empuk, tuangkan lagi 1 cawan susu cair tadi. Akhir sekali masukkan cili padi dan tomato ceri. Biarkan mendidih seketika, sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment