KEK PISANG

Friday, April 20, 2018

STEW AYAM...










RESEPI STEW AYAM
rujukan :    Teratak Mutiara Kasih@linaPg...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong kecil-kecil
2  biji  kentang  ~  dipotong kiub
1/2  batang  lobak merah  ~  dipotong baji
2  ulas  bawang putih  ~  ketuk & cincang
1/2  labu  bawang besar  ~  dipotong dadu atau cincang
1/2  inci  halia  ~  dihiris halus
1  kuntum  bunga lawang
1  batang  kulit kayu manis
2  helai  daun bay
1  sudu besar  tepung jagung/tepung ubi atau tepung gandum
1  sudu besar  kicap pekat manis
1  sudu besar  sos tiram
4  tangkai  cili kering  ~  jika suka pedas letak lebih
1  kiub  pati ayam
Minyak masak
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan 1 senduk minyak masak.  Masukkan ayam, goreng sekejap sehingga pucat.  Angkat dan ketepikan.

2.  Gunakan minyak yang sama (jika kurang tambah sedikit lagi).  Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, halia, cili kering,bawang putih, bawang besar dan daun bay.  Tumis sehingga terbit bau dan sedikit garing.  (Jangan lama sangat nanti pahit).

3.  Kemudian masukkan tepung jagung, kacau laju-laju dan buat browning proses juga sehingga tepung agaj masak menggunakan api perlahan.  Kemudian bolehlah masukkan bahan-bahan lain (lobak merah, kentang, kicap pekat manis dan sos tiram.

4.  Masukkan ayam (yang telah dibuat browning tadi), kacau sebati.  Masukkan air secukupnya dan kiub pati ayam.  Kacau lagi.

5.  Masak sehingga ayam dan sayur-sayuran empuk.  Sesuaikan rasa, tambah garam dan gula jika perlu.  Renehkan sekejap lagi supaya kuah pekat.

6.  Setelah siap, tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.  Stew ini sedap dimakan bersama roti, nasi putih atau nasi berperisa...

No comments:

Post a Comment