Saturday, April 7, 2018
DAGING LADA HITAM...
RESEPI DAGING LADA HITAM
rujukan : Majalah SAJI Mac 2018...
Bahan-Bahan :
500 gm daging batang pinang ~ hiris nipis
4 ulas bawang putih ~ hiris
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam ~ tumbuk kasar
2 tangkai cili merah ~ hiris kasar
1 labu bawang besar Holland ~ hiris kasar
1 cm halia ~ hiris halus
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dengan sedikit air
Sedikit kicap manis atau secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, goreng daging selama 3 atau 4 minit. Angkat dan ketepikan seketika.
2. Kurangkan sedikit minyak, tumis bawang putih, lada hitam dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan kicap secukupnya dan sos tiram. Kacau sebati. Pastikan masak menggunakan api besar dan kerapkan dikacau.
4. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan hirisan bawang Holland. Gaul sebati.
5. Sesuaikan rasanya. Biarkan seketika sehingga kuah menjadi pekat. Sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment