SPAGHETTI SARDIN GORENG PEDAS
rujukan : myinahar67.blogspot.my
Bahan-Bahan :
500 gm pasta ~ direbus & ditoskan
1 tin sardin cap Ayam size sederhana (isi ikan dicincang/dihancurkan kasar-kasar)
1 tin cendawan butang ~ dipotong nipis atau cendawan segar (saya guna lobak merah disagat kasar)
2 biji bawang besar ~ dipotong dadu
5 biji bawang putih ~ cincang halus
2 biji tomato segar ~ cincang atau potong dadu
1/2 sudu kecil herba itali (mixed herbs)
1 helai daun bay kering
5-10 biji cili padi (ikut kepedasan yang disukai ~ tumbuk atau cincang kasar)
1 sudu besar serbuk lada hitam
Daun ketumbar secukupnya ~ hiris kasar-kasar
Minyak/minyak zaitun/mentega secukupnya untuk menumis
Garam/perisa secukupnya
Sedikit parutan keju Parmesan untuk ditabur ketika menghidang ~ jika suka
Cara Penyediaan :
Panaskan minyak, kemudian tumiskan bawang besar dan daun bay kering hingga naik bau.
Masukkan bawang putih, goreng lagi hingga keperangan.
Masukkan cendawan/lobak merah dan cili padi dan tumis lagi.
Tambahkan ikan sardin serta tomato cincang dan masak seketika.
Masukkan garam, perisa secukupnya, serbuk lada hitam juga herba itali dan gaul rata.
Setelah itu masukkan pasta yang sudah direbus dan daun ketumbar dan gaul rata.
Biarkan sebati dan bolehlah diangkat bila ia sudah masak sepenuhnya.
Taburkan parutan keju Parmesan di atas pasta semasa menghidang.
SIAP!!!!!
No comments:
Post a Comment