KEK PISANG

Thursday, April 5, 2018

BUNGEOPPANG...









BUNGEOPPANG
rujukan :    buku resepi Chef Norzailina Nordin




Bahan-Bahan :

1  cawan  tepung gandum
1/2  sudu kecil  baking powder
1  sudu besar  gula halus/gula kastor
1  cawan  air
Inti kacang merah secukupnya
Secubit garam
Sedikit pewarna merah (saya tambah)
Minyak masak untuk lenser acuan


Cara-Cara :

1.  Satukan tepung gandum, garam, baking powder, sedikit pewarna merah dan gula.

2.  Tuangkan air dan kacau sebati.  Tapiskan ke dalam mangkuk.  Jika terlalu pekat, tambah 2-3 sudu besar air.

3.  Panaskan acuan dan lengserkan sedikit minyak.  Isikan 1/2 penuh dengan adunan.

4.  Letakkan inti kacang merah dan tuangkan adunan sehingga penuh.  Tutup acuan dan biar masak sepenuhnya, (anggaran 20 minit)...


Nota Chef :   Jika tiada acuan elektrik, boleh gunakan acuan Kuih Cara dan masak di atas dapur...





No comments:

Post a Comment