KEK PISANG

Sunday, April 22, 2018

ROTI JALA COKLAT...











RESEPI ROTI JALA COKLAT
rujukan  :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
2  cawan  susu segar perasa coklat ~  Dutch Lady
1/2  sudu teh  esen vanilla
1  sudu teh  garam
2  biji  telur gred A/B


Cara-Cara :

1.  Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk besar.  Kacau sehingga sebagi dengan menggunakan whisk tangan dan pastikan tidak ada tepung yang berbintil.  Tapis jika perlu.

2.  Panaskan kuali non-stick@anti lekat, masukkan adunan ke dalam acuan roti jala dan bolehlah mula menjala.  Buat sehingga habis.

3.  Setelah masak bolehlah dilipat atau digulung ikut pilihan.  Hidangkan bersama sos kastad/sos coklat...


Bahan Kuah Kastad :

2  sudu besar  tepung kastad
2  sudu besar  gula kastor
1  tin  susu cair
30  gm  mentega


Cara-Cara :

1.  Di dalam kuali masukkan tepung kastad, gula kastor dan susu cair.  Kacau sehingga sebati kemudian buka api dapur dan panaskan menggunakan api kecil.

2.  Kacau dengan api perlahan sehingga semua bahan cair dan pekat.

3.  Tutup api dapur dan masukkan pula mentega.  Kacau sehingga sebati dan bolehlah dihidangkan dengan roti jala coklat...


Bahan Sos Coklat :

200  gm  coklat masakan  (jenama Selbourne atau Beryl's)
200  gm  susu full cream/susu cair


***  Masak menggunakan kaedah double boiler sehingga cair dan sebati...

No comments:

Post a Comment