KEK PISANG

Sunday, April 15, 2018

KEK COKLAT MOIST...









KEK COKLAT MOIST VERSI BAKAR
rujukan :    FB@Resepi Kek Terbaik...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
1  cawan  minyak masak
1  cawan  susu pekat manis
1  cawan  air panas
1  cawan  serbuk koko
1/2  cawan  gula kastor
1  sudu kecil  ovalatte
1  sudu kecil  esen vanilla
1  sudu kecil  soda bikarbonate
1  sudu kecil  baking powder
2  biji  telur  (saya guna gred A)


Cara-Cara :

1.  Mix/blendkan telur, ovalatte, esen vanilla bersama gula sehingga kembang.

2.  Masukkan pula susu pekat manis, mix lagi.

3.  Masukkan pula minyak dan mix sebati.

4.  Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking powder, soda bikarbonate barulah dicampurkan dengan bahan mix tadi bersama air panas sedikit demi sedikit sehingga habis.  Kacau bagi rata dan sebati.

5.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci/9 inci persegi/bulat yang disapu minyak dan dialas dengan kertas minyak.  Bakar pada suhu 160'C selama 1 jam atau sehingga kek masak sepenuhnya bergantung pada oven masing-masing...


Bahan Topping Coklat :

1/2  cawan  serbuk koko
1/2  cawan  susu pekat manis
2  sudu makan  minyak masak
Sedikit susu cair/air


Cara-Cara :

1.  Kacau semua bahan topping di atas api kecil sehingga likat dan berkilat kemudian tuangkan ke atas kek tadi perlahan-lahan.

2.  Hiaskan ikut kreativiti masing-masing...

No comments:

Post a Comment