Friday, May 4, 2018
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...
RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Bahan-Bahan :
2-3 keping potongan ikan tenggiri
5 ulas bawang merah *
1 ulas bawang putih *
1 inci kunyit hidup * ( * ditumbuk/dikisar )
1 batang serai ~ dititik
Sedikit belacan
4 sudu besar cili kisar
1/2 cawan air asam jawa
2 cawan air biasa
8-10 tangkai daun kesom
1 kuntum bunga kantan ~ dibelah dua
10 biji bendi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali/periuk. Tumiskan bahan-bahan ditumbuk, serai dan belacan sehingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis seketika (anggaran 5 minit) atau sehingga terbit minyak.
2. Masukkan air biasa dan air asam jawa. Kacau sekata dan biarkan mendidih. Masukkan ikan, daun kesom dan bunga kantan. Biarkan mendidih seketika.
3. Akhir sekali masukkan bendi. Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dan bendi lembut. Tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment