KEK PISANG

Friday, May 4, 2018

ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI...










RESEPI ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI




Bahan-Bahan :


2-3  keping  potongan ikan tenggiri
5  ulas  bawang merah *
1  ulas  bawang putih *
1  inci  kunyit hidup *   ( * ditumbuk/dikisar )
1  batang  serai  ~  dititik
Sedikit belacan
4  sudu besar  cili kisar
1/2  cawan  air asam jawa
2  cawan  air biasa
8-10  tangkai  daun kesom
1  kuntum  bunga kantan  ~  dibelah dua
10  biji  bendi
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali/periuk.  Tumiskan bahan-bahan ditumbuk, serai dan belacan sehingga naik bau.  Masukkan cili kisar dan tumis seketika (anggaran 5 minit) atau sehingga terbit minyak.

2.  Masukkan air biasa dan air asam jawa.  Kacau sekata dan biarkan mendidih.  Masukkan ikan, daun kesom dan bunga kantan.  Biarkan mendidih seketika.

3.  Akhir sekali masukkan bendi.  Tambahkan garam dan gula secukup rasa.  Biarkan mendidih dan bendi lembut.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment