KARIPAP RANGUP YANG SEDAP
(A KEEPER)
rujukan : jendeladapursuriantiramli...
Bahan-Bahan Untuk Inti :
3 biji ubi kentang ~ kupas kulit, cuci bersih & dipotong dadu
1 mangkuk kecil isi ayam/daging yang dicincang
2 ulas bawang putih *
1 labu bawang besar *
1 biji lada merah * ( * ditumbuk/dikisar )
2 sudu besar serbuk rempah kari
1/2 cawan air (anggaran saja - jika tidak cukup boleh ditambah lagi)
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-Cara :
Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang besar dan lada merah yang ditumbuk sehingga berbau harum. Masukkan serbuk rempah kari bersama air dan isi ayam. Bila ayam mulai empuk, masukkan garam dan ubi kentang. Kacau sebati sehingga kentang empuk. Taburkan daun sup/daun bawang dan gaul rata. Tutup api. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.
Bahan Karipap Rapuh : (tidak berderai)
250 gm tepung gandum
85 ml minyak jagung (saya guna minyak masak jer)
125 ml air sejuk ~ dari peti sejuk
1/2 sudu kecil garam
1 biji limau kasturi ~ ambil jusnya
Cara-Cara :
1. Di dalam bekas tahan panas, masukkan tepung dan garam.
2. Panaskan minyak, biarkan benar-benar panas dan tuangkan ke dalam tepung tadi, gaul rata menggunakan senduk kayu sehingga menjadi serbuk roti.
3. Kemudian tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil di uli (berhenti tuangkan air jika doh sudah lembut dan tidak melekat pada tangan).
4. Masukkan perahan jus limau dan uli bagi rata. Kemudian masukkan doh ke dalam plastik/bekas kedap udara dan rehatkan selama 15 minit sehingga ia berpeluh/berwap.
5. Keluarkan doh dan bulat-bulatkan sebesar guli atau 25 gm setiap satu biji. Buat sehingga doh habis dan masukkan semula doh ke dalam plastik, ikat kemas dan rehatkan semula selama 15 minit.
6. Setelah 15 minit canai doh menggunakan rolling pin. Jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat kemudian terap dengan acuan bulat, letakkan inti dan kelimkan kemas. Susunkan di dalam dulang pembakar/tray. Setelah siap, taburkan sedikit tepung. Goreng dengan api sederhana sehingga keperangan. Angkat, toskan dan sedia untuk dihidangkan...
Sedapnya kuih karipap... lama tak buat. Boleh cuba resepinya nanti.
ReplyDeleteSilakan..
ReplyDelete