KEK PISANG

Wednesday, May 23, 2018

BAWAL MASAK KICAP...










BAWAL MASAK KICAP




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan bawal sederhana besar
2  biji  tomato  ~  potong baji
1/2  cawan  kicap pekat
3  sudu besar  sos tiram
1/2  cawan  air
1  sudu kecil  serbuk kunyit & garam untuk menggoreng ikan
Minyak masak untuk menggoreng ikan & menumis
1  tangkai  cili merah  ~  dibelah 2
1  tangkai  cili hijau  ~  dibelah 2
Daun sup & daun bawang untuk hiasan  ~  dihiris


Bahan dimayang & ditumis :

1  biji  bawang besar
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan, cuci dan toskan.  Gaulkan dengan garam dan serbuk kunyit, gorengkan sehingga separuh masak.

2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dimayang, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga sehingga wangi.

3.  Masukkan air, kicap, sos tiram dan kacau lagi.

4.  Biarkan sehingga mendidih dan bila mendidih masukkan ikan dan tomato.

5.  Masukkan pula cili merah dan cili hijau yang dibelah 2 tadi, kacau lagi.

6.  Sesuaikan rasa, tutup api, angkat dan hidangkan dengan taburkan hirisan daun sup dan daun bawang...

No comments:

Post a Comment