KEK PISANG

Friday, May 11, 2018

BISKUT JEM...










RESEPI BISKUT JEM
sumber :    Nor Awanis Nawi@MAHN...




Bahan-Bahan :

250  gm  mentega  (lagi sedap guna mentega berkualiti)
1/2  cawan  gula halus@gula kastor
1/2  cawan  Nestum Original  ~  dikisar halus
1/2  cawan  tepung jagung
1/2  cawan  tepung kastad
1  sudu teh  esen vanilla
2  cawan  tepung gandum
Jem strawberry secukupnya  (boleh guna jem pilihan)


Cara-Cara :

Masukkan mentega, gula halus dan esen vanilla di dalam mangkuk pengadun.  Kacau sebati menggunakan senduk kayu.
Masukkan nestum yang dikisar, tepung jagung dan tepung kastad, gaulkan menggunakan tangan.
Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
Tambahkan tepung gandum sedikit demi sedikit kalau doh lembik sangat, tetapi jangan sampai terlalu keras.
Terapkan dengan acuan berbentuk bunga dan berlubang ditengahnya dan isikan dengan jem strawberry.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160'C selama 15-20 minit sehingga bahagian tepi biskut kelihatan keperangan menggunakan api bawah...


NOTA :    Tips senang nak isi jem di dalam biskut, masukkan jem di dalam piping bag dan paipkan di tengah biskut...

No comments:

Post a Comment