KEK PISANG

Thursday, May 24, 2018

LOMPANG LAICI YEO'S...





sangat sedap, saya buat 1/2 adunan dari resepi dibawah dan menghasilkan : 8 biji kuih lompang...






LOMPANG LAICI YEO'S
rujukan :    resepicitarasawan...




Bahan A :

80  gm  gula pasir
500  ml  minuman Laici Yeo's
2  helai  daun pandan  ~  disimpul


Bahan B :

140  gm  tepung beras  (saya guna Cap Teratai)
30  gm  tepung ubi
1/2  sudu teh  esen laici
1/2  sudu teh  air kapur


Bahan C :

1/2  biji  kelapa parut putih + 1/4  sudu teh  garam  ~  gaul & kukus sebentar   


Acuan lompang  ~  dilenser sedikit minyak


Cara-Cara :

1.  Satukan bahan A dan masak sehingga mendidih.  Keluarkan daun pandan.
2.  Satukan bahan B.  Tuangkan bahan A dan whisk sehingga rata dan tapis.
3.  Untuk lompang berwarna, masukkan sedikit pewarna yang disukai.
4.  Panaskan pengukus dan acuan lompang.
5.  Tuangkan adunan ke dalam acuan sehingga hampir penuh dan kukus selama 20-25 minit.
6.  Sejukkan dan keluarkan dari acuan.  Hidangkan dengan kelapa parut putih...(saya tak letak kerana tiada stok di rumah)...

No comments:

Post a Comment