KEK PISANG

Tuesday, May 29, 2018

BISKUT CORNFLAKE MADU...










BISKUT CORNFLAKE MADU




Bahan-Bahan :

4  cawan  cornflakes  (brand Kellogg's)
1/4  cawan  madu
1/4  cawan  mentega  (80 gm)
1 1/2  sudu besar  gula perang
Papercup secukupnya
Sprinkles sebagai hiasan  (optional)
Ceri merah/hijau dihiris kecil sebagai hiasan  (optional)


Cara-Cara :

1.  Cairkan mentega, madu dan gula perang dengan api yang kecil.  Kacau sehingga mentega cair.  Manakala cornflakes dihancurkan/diramaskan sedikit dan dimasukkan ke dalam bekas/mangkuk besar.

2.  Campuran mentega, madu dan gula perang dituangkan ke dalam bekas/mangkuk berisi cornflakes tadi.  Gaulkan rata sehingga semua cornflakes diselaputi dengan campuran mentega, madu dan gula perang.

3.  Sudukan ke dalam papercup dan taburkan hiasan pilihan (jika suka) ke atasnya.  Susunkan di dalam loyang pembakar dan bakar selama 10-15 minit dengan suhu yang bersesuaian.  (saya guna suhu 140'C-150'C)...

No comments:

Post a Comment