KEK PISANG

Friday, May 4, 2018

PUDING ROTI COKLAT...










PUDING ROTI COKLAT
rujukan :    Fiza's Cooking...




Bahan A :

8  keping  roti  ~  Choco Raisin Gardenia  (saya guna roti biasa jer)


Bahan B :

2  cawan  susu segar perasa coklat
2  sudu besar  gula kastor
2  biji  telur gred A/B
1  sudu teh  esen vanilla


Bahan C :

2  sudu besar  mentega  ~  dicairkan
2  sudu besar  kepingan badam
1  sudu teh  ceri cincang/kismis  (saya bubuh kismis jer)


Cara-Cara :

1.  Sediakan mangkuk.  Satukan kesemua bahan B dan kacau dengan spatula/whisk tangan sehingga gula hancur.

2.  Seterusnya carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tersebut.  Biarkan roti terendam dalam 15 minit.

3.  Masukkan separuh kismis/ceri/kepingan badam dan juga mentega cair dan gaulkan sebati.

4.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang bersaiz 7 inci bulat/persegi yang telah digris dengan sedikit mentega.  Taburkan baki kismis/ceri/kepingan badam di atas adunan.

5.  Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment