KEK PISANG

Thursday, May 24, 2018

AYAM MASAK ASAM PEDAS...









AYAM MASAK ASAM PEDAS
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong kecil
1  batang  serai  ~  dititik
Daun kesom secukupnya
1  tangkai  bunga kantan  ~  dibelah 5
Air asam jawa  (50 gm  asam jawa  +  secawan air, tapis)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam  ~  tumbuk kasar
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar :

35  tangkai  cili kering  ~  gunting, rendam hingga lembut & toskan
7  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Tumiskan bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing dan pecah minyak.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan, daun kesom.  Gaul sebati dan tutup kuali/periuk sehingga ayam agak mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam dan lada hitam.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, tutup kuali/periuk dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapatkan kepekatan kuah asam pedas yang diingini.

5.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment