ROTI JALA
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh garam
1 biji telur (saya guna gred A)
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning
Cara-Cara :
Blendkan semua bahan di atas sehingga sebati. Mulakan menjala menggunakan kuali non-stick.
Selepas menjala di atas kuali, biarkan dalam beberapa saat. Setelah sudah masak tidak perlu diterbalikkan, teruskan sahaja di angkat dan digulung dengan kemas.
Bila sudah siap bolehlah dihidangkan bersama Gulai Kari Ayam...
GULAI KARI AYAM SEDAP
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
12 ketul ayam ~ dicuci bersih & toskan
2 biji kentang ~ potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar ~ dihiris
6 ulas bawang putih ~ dihiris
3 inci halia ~ dihiris
1 pelepah daun kari
1 asam keping
1 kotak santan kotak (200 ml)
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari BABAS
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Cara-Cara :
Panaskan minyak masak secukupnya dan tumiskan rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang & buah pelaga) bersama bawang putih, bawang besar dan halia sehingga kekuningan.
Masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair.
Teruskan masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Masukkan daun kari dan kentang. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit air lagi dan biarkan mendidih.
Masukkan santan, teruskan masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam secukupnya. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah ikut citarasa. Jika terlebih pekat, tambahkan air panas secukupnya dan masak lagi...
TUMIS PETOLA
Bahan-Bahan :
1 batang petola ~ buang/kikis bahagian keras & potong serong
1 biji cili merah
2 sudu besar ikan bilis/udang kering
3 ulas bawang merah ~ hiris
1 ulas bawang putih ~ hiris
1 biji telur ~ dikocok sedikit
2 cawan air atau secukupnya
Serbuk lada hitam secukupnya
Garam & gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara-Cara :
Panaskan minyak masak secukupnya, tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis/udang kering di dalam periuk/kuali sehingga berbau wangi.
Masukkan telur, kacau-kacau seketika. Masukkan air dan biarkan mendidih.
Masukkan petola dan cili merah. Masak sehingga petola lembut.
Masukkan garam, gula dan serbuk lada hitam secukup rasa.
Sesuaikan rasa dan tutup api.
Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment