KEK PISANG

Friday, May 18, 2018

BUBUR KACANG HIJAU...










BUBUR KACANG HIJAU
rujukan :    mas-dapurmas...




Bahan-Bahan :

3  cawan  kacang hijau  ~  cuci bersih & keringkan
1 1/2  keping  gula melaka  (saya guna gula merah siam paket hijau)
1 1/2  cawan  gula pasir
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
2  cawan  air
2  cawan  santan  (kalau guna kotak =  1  kotak kecil sudah memadai)
Garam secukup rasa
Sedikit sagu biji yang telah direndam & ditoskan


Cara-Cara :

Gorengkan kacang hijau tanpa minyak di dalam kuali sehingga naik bau wangi kacang hijau.  Kemudian tutup api dan alihkan kacang hijau ke dalam periuk.  Kemudian masukkan air dan rebus sampai empuk.  Masukkan daun pandan, gula melaka dan gula pasir, kacau sebati, biarkan mendidih seketika.
Masukkan sedikit sagu biji yang telah direndam dan ditoskan tadi, biarkan mendidih dan apabila nampak sagu biji kelihatan cantik kembang barulah dimasukkan santan dan sedikit garam, kacau sebati.  Apabila santan mula mendidih dalam 2-3 minit, tutup api.  (Pastikan menggunakan api sederhana agar santan tidak pecah minyak)...

No comments:

Post a Comment