KEK PISANG

Friday, May 18, 2018

IKAN DORY MASAM MANIS...










IKAN DORY MASAM MANIS




Bahan-Bahan :

2  keping  fillet ikan dory  (setiap satu selebar tapak tangan orang dewasa)
1/2  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  biji  putih telur
4  sudu makan  tepung jagung
1/2  batang  lobak merah  ~  buang kulit & hiris memanjang@julienne
1  biji  bawang besar  ~  belah 6
3  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
3  sudu makan  cili kisar
3  sudu makan  sos tomato *
3  sudu makan  sos cili *
2  sudu makan  sos plum *
1  sudu kecil  sos ikan *  ( * disatukan & kacau rata )
1  cawan  air
1  sudu teh  tepung jagung +  2 sudu besar air  =  kacau rata
1  sudu teh  bijan  ~  disangai tanpa minyak hingga wangi
Sedikit hirisan daun bawang untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Fillet ikan dory dipotong kiub, kemudian perap dengan jus limau nipis/limau kasturi selama 15 minit.  Cuci bersih dan toskan.  Gaul isi ikan tadi dengan serbuk lada sulah dan 1/2 sudu kecil garam hingga rata, perap selama 20 minit.  Kemudian gaulkan dengan putih telur dan tepung jagung sehingga rata.  Goreng terendam sehingga kuning keemasan.  Angkat, toskan dan ketepikan.

2.  Dalam kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 4 sudu besar.  Tumiskan bawang putih hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing.  Guna api kecil, sentiasa dikacau.  Masukkan bahan-bahan sos, kacau dan tuangkan air.  Biarkan mendidih.

3.  Masukkan lobak merah dan bawang besar, masak sehingga lembut.  Akhir sekali masukkan isi ikan dory yang telah digoreng tadi.  Gaul rata dan tuangkan bancuhan tepung jagung.  Masak sehingga pekat.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Taburkan dengan bijan dan hirisan daun bawang.

4.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment