KEK PISANG

Wednesday, May 23, 2018

PUDING SAGU GULA MELAKA...




 Enak juga dinikmati bersama jelly sumi atau juga apa-apa buah-buahan dalam tin...





PUDING SAGU GULA MELAKA
rujukan :    LiNaPg@Teratak Mutiara Kasih...




Bahan Puding Sagu :

1  cawan  sagu kecil warna putih
3  cawan  air
3  sudu besar  gula
2  helai  daun pandan  ~  disimpul


Cara-Cara :

1.  Rendam biji sagu lebih kurang 1/2 jam kemudian toskan.

2.  Didihkan air bersama daun pandan kemudian masukkan biji sagu ke dalam air yang mendidih tadi.

3.  Kacau-kacau selalu supaya tidak berkerak.  Jika air hampir kering tetapi sagu masih belum jernih, boleh ditambah sedikit air lagi (sedikit saja...jangan banyak sangat nanti jadi lembik pula).

4.  Bila sagu hampir jernih keseluruhannya barulah dimasukkan gula.  Kacau dan tutup api.

5.  Bahagikan kepada beberapa bahagian yang disukai dan warnakan mengikut pilihan.  Kacau mengunakan garfu.  Masukkan ke dalam loyang/acuan.  Sejukkan...


Bahan Untuk Manisan (Gula Melaka) :

1  ketul  gula nipah
1/2  cawan  gula merah
1  cawan  air
1  helai  daun pandan  ~  disimpul


Cara-Cara :

Satukan semua bahan, masak sehingga gula larut dan agak pekat.  Tutup api, tapis dan sejukkan sebelum digunakan.


Untuk menghidang :    Keluarkan puding sagu dari loyang/acuan.  Kalau menggunakan loyang, potong kecil-kecil supaya senang nak makan.  Curahkan susu cair dan sirap gula melaka...

No comments:

Post a Comment