KEK PISANG

Tuesday, May 1, 2018

GULAI LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI...










GULAI LEMAK CILI API 
IKAN TENGGIRI 





Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri
2  batang  serai  ~  dititik
1  helai  daun kunyit  ~  disiat-siat
2  biji  tomato  ~  dibelah 4
1  kotak kecil  santan pekat
1  kotak kecil  air  (sukat guna kotak santan yang sama)
2  keping  asam gelugur
Garam & serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumbuk Lumat :

10  biji  cili api
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk.
Masak sehingga airnya kering.  Masukkan santan pekat dan air.
Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain kecuali tomato.
Masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu untuk mengelakkan pecah lemak.
Bila ikan sudah masak, masukkan tomato.  Biarkan tomato sedikit layu, tutup api dan sedia dihidangkan...


No comments:

Post a Comment