KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2019

BROKOLI TUMIS LADA BENGGALA...









BROKOLI TUMIS LADA BENGGALA
sumber :    Majalah Sedap 2016/bil 92




Bahan Tumisan :

250  gm  brokoli,  potong perkuntum
1  batang  lobak merah saiz kecil,  potong bulat nipis  (saya tambah)
4  ulas  bawang putih,  cincang kasar
1/2  labu  bawang besar,  cincang kasar
1/2  biji  lada benggala merah,  potong dadu  (saya guna lada merah)
1/2  biji  lada benggala hijau,  potong dadu  (saya guna lada hijau)
2  sudu teh  sos tiram
1/2  sudu teh  garam
1/4  sudu teh  serbuk lada sulah
400  ml  air
1  sudu teh  tepung jagung dan 1 sudu teh air,  larutkan untuk pemekat
2  sudu makan  minyak masak untuk menumis


Cara Membuat :

1.  Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga terbit aroma.

2.  Masukkan lada benggala merah dan lada benggala hijau, kacau hingga setengah layu.  Masukkan sos tiram, serbuk lada sulah dan garam, kacau rata.

3.  Masukkan lobak merah, tuangkan air, masak hingga lobak merah matang/empuk dan mendidih.  Kemudian masukkan brokoli, biarkan sedikit layu.

4.  Pekatkan dengan larutan tepung jagung, kacau sehingga meletup-letup, sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.

1 comment: