KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2019

LEMAK TEMPOYAK PATIN BERSAMA PETAI...









LEMAK TEMPOYAK PATIN
BERSAMA PETAI
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan patin sederhana besar
Sedikit garam
3  sudu besar  pati/jus limau nipis
1 1/3  sudu besar  tempoyak
3  batang  serai  ~  dititik
800  ml  santan cair
2  papan  petai  ~  dikupas
2  helai  daun kunyit  ~  disiat
3  keping  asam gelugor
300  ml  pati santan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa


Bahan Ditumbuk :

25  biji  cili padi
3  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
3cm  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Siang patin, cuci dan perap dengan garam dan pati/jus limau nipis 20 minit.  Cuci, tos dan ketepikan.

2.  Campurkan bahan tumbuk bersama tempoyak dan serai, tuangkan santan cair dan kacau rata.  Jerang sehingga mendidih.

3.  Masukkan ikan, petai bersama daun kunyit dan asam gelugor.  Biarkan mendidih perlahan-lahan.

4.  Tuangkan pati santan, bubuh garam dan sedikit gula.  Kacau perlahan dan biarkan mendidih sekejap.

5.  Angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment