KEK PISANG

Sunday, March 31, 2019

RENDANG HIJAU AYAM...








RENDANG HIJAU AYAM
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12 bahagian
250  ml  santan
2  sudu besar  kerisik
2  keping  asam gelugor
2  helai  daun kunyit  ~  buang urat & hiris halus
1/2  cawan  minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
Sedikit air,  jika perlu


Bahan Kisar :

4  batang  serai  ~  hiris halus
1  inci  halia
1  inci  kunyit hidup
1  inci  lengkuas
30  biji  cili padi hijau
4  tangkai  cili hijau
10  biji  bawang merah
1  labu  bawang besar
5  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.

2.  Kemudian masukkan ayam dan kacau sehingga rata.  Selepas itu masukkan santan, kerisik, asam gelugor, garam dan gula secukup rasa.

3.  Kacau lagi di atas api yang perlahan dan masak sehingga pekat.  Masukkan daun kunyit.  Bila cukup kering, bolehlah diangkat.

4.  Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment