KEK PISANG

Wednesday, March 20, 2019

RENDANG CILI PADI NOGORI...










RENDANG CILI PADI NOGORI
sumber :    FB/MasterChef Fazley Yaakob/Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam
1 - 1 1/2  kotak  santan kotak
2-4  batang  serai  ~  dititik
2  sudu besar  cili kering kisar  (optional, untuk cantikkan warna supaya kemerahan)
1  keping  asam gelugor
4  keping  daun limau purut  (optional),  saya letak sebab guna serai 2 batang saja
1  sudu besar  kerisik
Garam & gula secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit  ~  jika perlu
Minyak masak untuk menumis


Bahan Kisar :

10  ulas  bawang merah
5  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
7-10  tangkai  cili padi kampung  ~  boleh tambah
4  hirisan nipis  lengkuas


Cara Memasak :

1.  Panaskan kuali dan masukkan minyak masak secukupnya.  Tumis bahan kisar, serai dan cili kering kisar sehingga air agak kering sedikit.  Masukkan ayam dan masak sehingga ayam kecut.

2.  Masukkan santan dan air secukupnya.  Bila mendidih masukkan asam gelugor, gula dan garam secukup rasa.  Bila hampir terbit minyak, masukkan kerisik.  Jika masukkan daun limau purut, boleh dimasukkan ketika ini.  (Saya memang suka rasa dan bau daun limau purut.  Atau boleh juga masukkan daun kunyit).

3.  Masak sehingga rendang hampir kering dan terbit minyak.  Bolehlah ditutup api.  Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment