KEK PISANG

Wednesday, March 27, 2019

TEPUNG BOKO UBI KAYU GULA MERAH...








TEPUNG BOKO UBI KAYU
GULA MERAH
sumber :    Qasey Honey.blogspot.com




Bahan Lapisan Bawah :

2  cawan  ubi kayu  ~  diparut
1  cawan  gula merah
1  cawan  air
3  helai  daun pandan  ~  disimpul


Cara-Cara :

Masak bahan-bahan di atas kecuali ubi kayu sampai larut.
Kemudian tapis dan sejukkan.
Dalam loyang, campurkan parutan ubi kayu dengan bahan yang dimasak tadi.
Kacau rata.  Tuangkan ke dalam loyang/bekas kecil.
Kukus sampai masak.  (bekas kecil, anggaran 10-12 minit api sederhana, loyang 8 inci anggaran 45 minit sehingga masak).
Angkat dan ketepikan.


Bahan Lapisan Atas :

1  cawan  santan pekat  (1 kotak santan KARA)
1  cawan  air
3  sudu besar  tepung beras
1  sudu kecil  gula
1/2  sudu kecil  garam atau secukup rasa
1  helai  daun pandan  ~  disimpul  (optional)


Cara-Cara :

Satukan semua bahan di atas di dalam periuk/kuali.
Kacau sehingga semua bahan sebati dan larut.
Buka api perlahan dan masak sehingga pekat, meletup-letup.
Angkat dan nikmati bersama ubi kayu kukus tadi.



No comments:

Post a Comment