KEK PISANG

Friday, March 8, 2019

TEPUNG PELITA...








RESEPI TEPUNG PELITA
sumber :    FB@Aneka Resepi Masakan
hasil :    15 bekas kecil




Bahan Bahagian Bawah :

1  cawan  tepung beras
1  cawan  gula
5  cawan  air
4  helai  daun pandan  ~  dikisar dengan sedikit air & ditapis ambil jusnya
1  sudu kecil  air kapur  (jangan terlebih nanti kuih pahit)
1  sudu kecil  pewarna hijau


Cara-Cara :

Campurkan semua bahan dan tapis.  Masak atas api sederhana.  Sentiasa dikacau  supaya tidak berketul.  Bila dah agak-agak nak pekat, perlahankan api dan kacau sehingga nampak berkilat dan keluar gelembung besar meletup-letup.  Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan.

TIPS :   Apabila adunan dah mula pekat, perlahankan api untuk mengelakkan dari berketul-ketul.  Sebab bila dah berketul-ketul, tak boleh dah nak bagi licin semula dan kuih tepung pelita nanti jadi tidak cantik dan tidak licin permukaannya.


Bahan Bahagian Atas :

4  sudu besar  tepung beras
4  cawan  santan  (santan kotak KARA yang kecil & jadikan 4 cawan)
2  sudu kecil  garam halus


Cara-Cara :

Campurkan semua bahan dan tapis.  Masak atas api sederhana dan sentiasa dikacau agar tidak berketul.  Sambil itu letakkan 1/2 sudu kecil gula di atas lapisan hijau tadi.  Apabila adunan sudah pekat dan ada gelembung meletup-letup, tutup api.  Dan tuangkan ke atas lapisan hijau yang telah diletakkan gula tadi.  Tunggu sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak.

TIPS :   Gula yang diletakkan di atas lapisan hijau akan cair dengan sendiri.  Jadi bila dimakan, akan rasa air gula seperti kuih tepung pelita yang selalu dijual di gerai.  Kalau suka banyak air gulanya, letakkan 1 sudu kecil gula.  Tetapi jangan banyak sangat.





No comments:

Post a Comment