KEK PISANG

Sunday, March 17, 2019

MERINGUE KISSES...







MERINGUE KISSES
sumber :    FB@Jamayah Yahod...




Bahan-Bahan :

2  biji  putih telur  (saya guna gred A)
150  gm  gula kastor


Cara-Cara :

1.  Satukan bahan-bahan di atas dalam bekas/mangkuk tahan panas.

2.  Panaskan bahan-bahan di atas dengan menggunakan kaedah double-boil dan kacau sehingga gula larut.

3.  Bila gula dah larut, putar bahan-bahan tersebut dengan kelajuan sederhana.

4.  Masukkan pewarna makanan mengikut pilihan dan putar lagi dengan kelajuan maximum.

5.  Bila adunan dah stiff/kaku, matikan mixer.

6.  Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan adunan secara konsisten.  (Nozzle, terpulang ikut pilihan).

7.  Bakar selama 40 minit, pada suhu 130'C.


INFO :   Sesuai untuk deco atas kek dan monogram viral.




 Meringue Kisses ku sedikit merekah semasa dibakar kerana oven terlebih panas.
Tapi ianya sangat sedap, chewy didalam crispy diluar...


1 comment: