KEK PISANG

Tuesday, October 2, 2012

Apam Mekar

 APAM MEKAR





APAM MEKAR


resipi oleh  :   Fatmah Bahalwan, hazila my small kitchen & zila4ever dll.
dicuba :         zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

225  gm   gula kastor
    2  biji   telur
250  gm   tepung gandum
    1  tsp   ovallet
    1  tsp   baking powder
150  ml    air soda - sprite
    1  tsp   pandan pes
    1  tsp   chocolate emulco
Pewarna hijau


Cara membuat :

1.     Siapkan pengukus - biar wapnya keluar dengan banyak - penting.
2.     Pukul telur dan gula hingga betul-betul kembang (warna akan bertukar krim atau keputihan).
3.     Masukkan ovallet dan pukul lagi.
4.     Ayakkan tepung dan baking powder.
5.     Masukkan tepung secara berselang-seli dengan air soda sprite.
6.     Pukul lagi hingga kental dan pekat.
7.     Bahagikan kepada 2 bahagian.
8.     Satu bahagian masukkan pandan pes dan sedikit pewarna hijau.  Gaul sebati.
9.     Satu bahagian lagi masukkan shocolate emulco dan gaul sebati.
10.   Tuangkan ke dalam papercup (papercup letak dalam acuan lompang) secara selang-seli hingga hampir memenuhi cupcake.
11.   Kukuskan selama 20 minit dengan api besar.

Nota :   Apam yang saya buat ini kurang mekarnya.  Tapi apapun ianya sedap & gebu.
Menghasilkan :  anggaran :  39 biji - papercup no. 2

No comments:

Post a Comment