PUDING TAPAI PANDAN
PUDING TAPAI PANDAN
resipi dari : dapurtanpasempadan, CMG - tqvm untuk resipi yg sedap ini.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
100 gm tapai ubi )
125 ml air ) kisar halus
5 gm konnyaku jelly powder (saya guna serbuk agar-agar)
6 tbsp gula pasir (saya tambah sebab kurang manis)
2 1/2 cawan air
200 ml. susu sejat/susu cair
1/2 tsp pes pandan
1 helai daun pandan - disimpul
sedikit pewarna hijau (saya tambah)
Acuan : ikut pilihan dibasahkan terlebih dulu
Cara membuat :
1. Tuang air (2 1/2 cawan) ke dalam periuk, masukkan jelly dan gula, kacau dengan whisk hingga larut.
2. Tuangkan susu cair dan masukkan daun pandan, pes pandan serta sedikit pewarna hijau (jika guna).
3. Kacau dan masak di atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga mendidih.
4. Keluarkan daun pandan, masukkan tapai ubi kisar. Kacau rata dan matikan api. Tuang ke dalam bekas yang sesuai. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment