COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE
COTTON SOFT JAPANESE CHEESE CAKE
resipi oleh : Hanamemories & teman dll.
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
250 gm cream cheese, suhu bilik
50 gm mentega
100 ml susu segar
6 biji kuning telur
1 tbsp jus lemon
1/4 tsp garam
60 gm tepung superfine
20 gm tepung jagung
Bahan B :
140 gm gula kastor
6 biji putih telur
3/4 tsp jus lemon
Tray : 8 inci, gris & alas
Cara membuat :
Panaskan oven pada suhu : 160'C selama 10 minit. Cairkan cream cheese, mentega dan susu segar dengan teknik double-boiler. Bila dah cair, sejukkan. Kemudian campurkan tepung jagung, tepung superfine, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul sebati.
Pukul putih telur dan jus lemoh hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor sedikit demi sedikit hingga kental (bila diterbalikkan adunan meringue ini tidak jatuh - adunan B).
Campurkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit secara kaupbalik dengan spatula hingga sebati. Tuang ke dalam loyang dan bakar pada suhu : 160'C selama 50 minit secara 'steam-bath'. (Loyang yang berisi adunan cheese di letakkan dalam loyang yang lebih besar dan diisikan dengan air panas. Air panasnya jangan terlalu banyak sekadar 1/2 dari loyang adunan cheese tadi).
Glis/Topping :
1 tsp gelatin/serbuk agar-agar
30 ml air
150 gm strawberry pie filling atau ikut pilihan
Cara membuat glis :
Campurkan gelatin dengan air. Panaskan sebentar dan campurkan strawberry filling. Sapukan ke atas cheesecake, hiaskan ikut suka dan sejukkan.
yum yum..dapnya!!! huu..dah lm xmkn cheese kek...hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda...
ReplyDeletethanks kerna sudi singgah...akan kak singgah ke blog Nur pula nanti.. memang sedap kek ni, habis dalam sekelip mata...
ReplyDelete