KEK LEMON MARMAR
KEK LEMON MARMAR
sumber dari : majalah 'SEDAP' - bil. 28 Vol. 3
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
200 gm marjerin
150 gm gula kastor
6 biji kuning telur B
4 biji putih telur
175 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
1/2 tsp serbuk penaik
2 tsp parutan kulit lemon (daripada 2 biji lemon)
1 tsp air perahan lemon
1/2 tbsp serbuk koko dan 20 ml susu cair panas, larutkan
1/4 tsp pes coklat
Cara membuatnya :
1. Pukul marjerin dan gula kastor hingga lembut. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata berselang-seli dengan sebahagian tepung gandum.
2. Masukkan baki tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata. Masukkan parutan kulit lemon dan air perahan lemon. Kacau rata.
3. Ambil 1/3 bahagian adunan. Tambahkan serbuk coklat yang telah dilarut dan pes coklat. Kacau rata.
4. Tuang berselang-seli antara adunan coklat dan adunan putih di loyang tulban berdiameter atas 18 cm tinggi 10 cm yang disapu marjerin. Bentukkan marmar dengan menggunakan lidi sate.
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu ketuhar 190'C. Turunkan suhunya. Bakar selama 20 minit lagi dengan suhu : 180'C sehingga masak.
Nota : Parutan kulit lemon hendaklah ditutup supaya tidak kering sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment