KEK PISANG

Sunday, October 14, 2012

Kek Lemon


 KEK LEMON MARMAR





KEK LEMON MARMAR


sumber dari  :   majalah 'SEDAP' - bil. 28 Vol. 3
dicuba oleh :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

200  gm   marjerin
150  gm   gula kastor
    6  biji   kuning telur  B
    4  biji   putih telur
175  gm   tepung gandum
  25  gm   tepung jagung
 1/2  tsp   serbuk penaik
    2  tsp   parutan kulit lemon  (daripada 2 biji lemon)
    1  tsp   air perahan lemon
 1/2  tbsp serbuk koko dan 20 ml susu cair panas, larutkan
 1/4  tsp   pes coklat


Cara membuatnya :

1.   Pukul marjerin dan gula kastor hingga lembut.  Masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata berselang-seli dengan sebahagian tepung gandum.
2.   Masukkan baki tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata.  Masukkan parutan kulit lemon dan air perahan lemon.  Kacau rata.
3.   Ambil 1/3 bahagian adunan.  Tambahkan serbuk coklat yang telah dilarut dan pes coklat.  Kacau rata.
4.   Tuang berselang-seli antara adunan coklat dan adunan putih di loyang tulban berdiameter atas 18 cm tinggi 10 cm yang disapu marjerin.  Bentukkan marmar dengan menggunakan lidi sate.
5.   Bakar selama 20 minit dengan suhu ketuhar 190'C.  Turunkan suhunya.  Bakar selama 20 minit lagi dengan suhu : 180'C sehingga masak.

Nota :  Parutan kulit lemon hendaklah ditutup supaya tidak kering sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment