KEK TAPAI BERI BIRU
rujukan dari : majalah SEDAP Bil. 39 Vol. 4, 2011
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
200 gm mentega tawar sejuk
125 gm gula pasir halus
1/4 tsp garam
50 gm tapai ubi - dikisar halus
4 biji telur (saya guna gred A)
50 ml susu cair (saya guna susu kotak)
175 gm tepung gandum
25 gm susu tepung
1/2 tsp serbuk penaik
50 gm jem beri biru
2 titik pewarna ungu
Bahan Hiasan : (yg. ni saya tak buat)
100 gm krim mentega
25 gm jem beri biru
Loyang : 8 inci persegi, gris dan alas dgn. baking paper
Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula pasir halus dan garam hingga lembut. Masukkan tapai ubi kayu. Pukul rata.
2. Masukkan telur satu persatu berselang-seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3. Masukkan baki tepung, susu tepung dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata berselang-seli dengan susu cair.
4. Ambil 1/3 bahagian adunan. Masukkan jem biru dan pewarna ungu. Kacau rata.
5. Tuangkan adunan putih. Sudukan adunan ungu di beberapa tempat. Tuangkan adunan putih. Sudukan lagi adunan ungu di beberapa tempat. Tutup balik dengan adunan putih.
6. Bakar selama 35 minit dengan api bawah pada suhu : 180'C sehingga masak.
7. Sapukan krim mentega di atasnya. Potong-potongkan dan hias dengan jem beri biru.
SELAMAT MENCUBA. (kek ini sedap dan lembut)
hemmm..mcm mane lah rasenye kek tapai yek???..rajin zara baking!
ReplyDeleteTak dapat bayangkan sedapnya sebab tak pernah rasa. Kakak kalau tapai ubi buat jemput-jemput adalah.. Kalau org pandai mengolah nie dan biasa membaking apa pun dibuat memang menjadi...
ReplyDeletekak Nik Ja.. kek ni bila dibagi teman utk merasainya memang katanya sedap.. cubalah...
ReplyDeleteKakzakie.. memang sedap kek dari seberang ni.. cubalah.