KEK PISANG

Wednesday, October 10, 2012

Kek Tapai dari seberang yg enak.







KEK TAPAI BERI BIRU


rujukan dari  :   majalah SEDAP Bil. 39 Vol. 4, 2011
dicuba oleh   :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

200  gm    mentega tawar sejuk
125  gm    gula pasir halus
 1/4  tsp    garam
  50  gm    tapai ubi - dikisar halus
    4  biji    telur  (saya guna gred A)
  50  ml     susu cair  (saya guna susu kotak)
175  gm    tepung gandum
  25  gm    susu tepung
 1/2  tsp    serbuk penaik
  50  gm    jem beri biru
    2  titik   pewarna ungu


Bahan Hiasan :  (yg. ni saya tak buat)

100  gm   krim mentega
  25  gm   jem beri biru

Loyang :  8 inci persegi, gris dan alas dgn. baking paper


Cara membuatnya :

1.   Pukul mentega, gula pasir halus dan garam hingga lembut.  Masukkan tapai ubi kayu.  Pukul rata.
2.   Masukkan telur satu persatu berselang-seli dengan sebahagian tepung sambil diayak dan dipukul rata.
3.   Masukkan baki tepung, susu tepung dan serbuk penaik sambil diayak dan dikacau rata berselang-seli dengan susu cair.
4.   Ambil 1/3 bahagian adunan.  Masukkan jem biru dan pewarna ungu.  Kacau rata.
5.   Tuangkan adunan putih.  Sudukan adunan ungu di beberapa tempat.  Tuangkan adunan putih.  Sudukan lagi adunan ungu di beberapa tempat.  Tutup balik dengan adunan putih.
6.   Bakar selama 35 minit dengan api bawah pada suhu : 180'C sehingga masak.
7.   Sapukan krim mentega di atasnya.  Potong-potongkan dan hias dengan jem beri biru.

SELAMAT MENCUBA.  (kek ini sedap dan lembut)

3 comments:

  1. hemmm..mcm mane lah rasenye kek tapai yek???..rajin zara baking!

    ReplyDelete
  2. Tak dapat bayangkan sedapnya sebab tak pernah rasa. Kakak kalau tapai ubi buat jemput-jemput adalah.. Kalau org pandai mengolah nie dan biasa membaking apa pun dibuat memang menjadi...

    ReplyDelete
  3. kak Nik Ja.. kek ni bila dibagi teman utk merasainya memang katanya sedap.. cubalah...

    Kakzakie.. memang sedap kek dari seberang ni.. cubalah.

    ReplyDelete