CHEESE MUFFIN
CHEESE MUFFIN
resipi dari buku : 'Istimewa Pemanis Mulut' CT Delima
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Kering :
2 cawan tepung gandum
1 tbsp. baking powder
3 tbsp. gula kastor
1 tsp. garam
Bahan Basah :
1 cawan susu segar/susu cair
1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
1 biji telur gred A
1/2 cawan keju cheddar - diparut
Hiasan : parutan keju cheddar secukupnya
Cara membuat :
1. Ayak bahan kering iaitu tepung, baking powder dan garam ke dalam bekas. Kemudian masukkan gula kastor. Gaul sebati dan ketepikan.
2. Di mangkuk lain campur bahan basah iaitu telur, susu dan minyak. Pukul dengan hand whisk sekejap saja sekadar bercampur. Tak perlu hingga kembang.
3. Tuang campuran telur yang dipukul tadi ke campuran tepung dan gaul rata. Tak perlu digaul lama sangat sekadar bercampur saja.
4. Kemudian masukkan keju parut dan gaul lagi hingga bercampur rata.
5. Sudukan adunan ke dalam acuan muffin yang sudah diglis sedikit butter dan ditabur sedikit tepung. Boleh juga kalau nak diletak dalam papercup isi 3/4 penuh. Tabur sedikit parutan keju cheddar di atasnya kalau suka.
6. Panaskan oven 180'C - 200'C, bakar selama 20-25 minit atau hingga muffin masak.
Ni mesti sedap kan?? Nak cuba la jugak.
ReplyDeletememang sedap..cuba jangan tak cuba Pn. Ros....
ReplyDelete