KEK PISANG

Wednesday, October 10, 2012

Kek yang enak, gebu & sedap






BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE


rujukan dari :   buku 'Istimewa Pemanis Mulut Siti Delima.com'
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

   4   biji     kuning telur
 70   ml      susu cair  (saya guna susu segar)
 70   ml      minyak jagung
 45   ml      air
100  gm     gula kastor
    1  tbsp   blueberry paste
    2  tbsp   blueberry filling
    2  tbsp   biskut oreo cookies crumbs  (saya tambah)
150  gm     tepung superfine  *
    1  tsp     baking powder *
secubit garam *  ( * disatukan, gaul rata dan ayak)

Bahan B :

   4   biji    putih telur
 90   gm    gula kastor
secubit cream of tartar

Loyang :  22cm (9-inch), tidak perlu digris & dialas.

Cara membuat :

1.   Panaskan oven pada suhu : 170'C.  Siapkan tin chiffon berukuran 22cm (9 inci).
2.   Dalam satu bekas, campur kesemua bahan-bahan "A" kecuali oreo cookie crumbs dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra.  Ketepikan.
3.   Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor dan cream of tartar dan putar hingga kental (meringue).
4.   Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 2 dan gaul rata menggunakan kaedah kaupbalik.  Tuang ke dalam tin chiffon tadi.
5.   Bakar selama 40-45 minit hingga permukaan kek nampak kuning keemasan.
6.   Keluarkan dari oven, terlangkupkan tin chiffon tadi dalam posisi terbalik.  Biar kek sejuk sepenuhnya.  Kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar.  Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal.

No comments:

Post a Comment