Wednesday, October 10, 2012
Kek yang enak, gebu & sedap
BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE
rujukan dari : buku 'Istimewa Pemanis Mulut Siti Delima.com'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
4 biji kuning telur
70 ml susu cair (saya guna susu segar)
70 ml minyak jagung
45 ml air
100 gm gula kastor
1 tbsp blueberry paste
2 tbsp blueberry filling
2 tbsp biskut oreo cookies crumbs (saya tambah)
150 gm tepung superfine *
1 tsp baking powder *
secubit garam * ( * disatukan, gaul rata dan ayak)
Bahan B :
4 biji putih telur
90 gm gula kastor
secubit cream of tartar
Loyang : 22cm (9-inch), tidak perlu digris & dialas.
Cara membuat :
1. Panaskan oven pada suhu : 170'C. Siapkan tin chiffon berukuran 22cm (9 inci).
2. Dalam satu bekas, campur kesemua bahan-bahan "A" kecuali oreo cookie crumbs dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan mesra. Ketepikan.
3. Dalam mangkuk adunan yang bersih dan kering, masukkan putih telur, putar hingga berbuih kemudian masukkan gula kastor dan cream of tartar dan putar hingga kental (meringue).
4. Kemudian masukkan "meringue" tadi ke dalam adunan no. 2 dan gaul rata menggunakan kaedah kaupbalik. Tuang ke dalam tin chiffon tadi.
5. Bakar selama 40-45 minit hingga permukaan kek nampak kuning keemasan.
6. Keluarkan dari oven, terlangkupkan tin chiffon tadi dalam posisi terbalik. Biar kek sejuk sepenuhnya. Kemudian sisip tepi kek dengan pisau kecil dan tarik keluar. Sisip juga bahagian bawahnya supaya mudah tanggal.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment