KEK PISANG

Tuesday, October 16, 2012

Asam Pedas






ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI


rujukan dari  :  'buku 1 Hari 1 Resipi' - Chef Hanieliza
dicuba oleh :    zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

500  gm         ikan tenggiri  (dibersihkan)
 10   biji         bendi  (saya tak letak)
   1   biji         tomato  (dipotong 4)
1/2   cawan    air asam jawa
   5   tangkai   daun kesum
   3   cawan    air
   3   tbsp       minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B  (dikisar) :

20   tangkai   cili kering
  1   labu        bawang besar
  3   biji          bawang merah
  3   ulas         bawang putih
  1   tsp          serbuk kunyit


Cara membuat :

1.   Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dan wangi.
2.   Masukkan air asam jawa dan air.  Renehkan hingga mendidih.
3.   Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi (jika guna), kemudian biarkan mendidih lagi.
4.   Masukkan tomato, perlahankan api, biarkan hingga pecah minyak dan tomato lembut.
5.   Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.

2 comments: