Tuesday, October 16, 2012
Asam Pedas
ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
rujukan dari : 'buku 1 Hari 1 Resipi' - Chef Hanieliza
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
500 gm ikan tenggiri (dibersihkan)
10 biji bendi (saya tak letak)
1 biji tomato (dipotong 4)
1/2 cawan air asam jawa
5 tangkai daun kesum
3 cawan air
3 tbsp minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (dikisar) :
20 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 tsp serbuk kunyit
Cara membuat :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dan wangi.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Renehkan hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi (jika guna), kemudian biarkan mendidih lagi.
4. Masukkan tomato, perlahankan api, biarkan hingga pecah minyak dan tomato lembut.
5. Angkat dan hidangkan dengan nasi putih dan ikan masin.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedapnya...
ReplyDeletethanks adda...
ReplyDelete