KEK PISANG

Saturday, October 13, 2012

Pavlova yg. chooey & gooey


 PAVLOVA




PAVLOVA


resipi oleh   :      cendanakasih, tq for this recipe
dicuba oleh :     zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

   4  biji        putih telur gred B
   1  cawan   gula kastor
1/2  tsp        esen vanilla
   1  tsp        cuka masakan
1/2  tbsp      tepung jagung


Bahan topping :

240    gm    whipping cream
1 1/2  tbsp  gula kastor
   1/2  tsp    esen vanilla


Cara membuat :

1.   Pukul putih telur didalam bekas yang benar-benar kering hingga gebu.  Masukkan gula dan pukul lagi hingga likat/kembang dan berkilat.
2.   Masukkan esen vanilla dan cuka masakan.  Pukul sebentar.  Taburkan pula tepung jagung & sedikit gula kastor (yg ni saya tambah untuk memberi kerangupan sedikit) dan kaup balik perlahan-lahan hingga sebati.
3.   Paipkan meringue ke atas loyang beralas kertas baking yang telah siap dilukis rajah bulat (yg ni saiz ikut suka) dan bakar selama 60-70 minit atas rak bawah dengan suhu :  160'C.
4.   Setelah masak, tutupkan suis dan biarkan pavolva didalam oven yang terbuka sedikit hingga sejuk.
5.   Sapukan toping diatas pavlova dan susunkan dengan buah-buahan pilihan.
6.   Untuk topping :  satukan kesemua bahan untuk topping dan pukul hingga kental.

No comments:

Post a Comment