KEK PISANG

Thursday, October 4, 2012

Kuih Lompang yang cantik menawan & yang pastinya sedap.






KUIH LOMPANG


oleh  :     blog :  Citarasawan & Kelas dgn. Kak Asiah
dicuba :  zaralovebaking.blogspot.com


Bahan A :

220  gm     gula pasir
500  ml      air
    2  helai   daun pandan, disimpul

Bahan B :

280  gm   tepung beras
  60  gm   tepung ubi
500  ml    air
    1  tsp   esen rose
    1  tsp   air kapur sireh

Bahan C :

1/2  biji   kepala parut putih  +  1/4  tsp  gara
(Gaulkan sebati dan kukus sebentar)

Acuan lompang, dilenser dengan sedikit minyak

Cara membuat :

1.   Satukan bahan A dan masak hingga mendidih.  Keluarkan daun pandan.
2.   Satukan bahan B, sebatikan.  Masukkan bahan A, kacau hingga rata dan tapis.
3.   Untuk lompang berwarna, asingkan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan.
4.   Panaskan pengukus dan acuan lompang.
5.   Tuangkan adunan ke dalam acuan lompang hingga hampir penuh dan kukus selama 20-25 minit.
6.   Sejukkan dan keluarkan dari acuan.  Hidangkan dengan kelapa parut.

Menghasilkan :  3 adunan (100 pcs) - saya buat 1/2 adunan dan dapat : 20 biji acuan lompang saiz kecil.

2 comments: