KEK PISANG

Tuesday, October 2, 2012

Kuih Kaswi Pandan

 KUIH KASWI PANDAN





KUIH KASWI PANDAN


resipi oleh :   yatiememories
dicuba :        zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

1 1/2   cawan   tepung gandum
   1/2   cawan   tepung ubi
      1   cawan   gula kastor
2 1/3   cawan   santan  (200 ml santan kotak + air biasa)
      1   cawan   air perahan pandan  (3 helai daun pandan dikisar dengan air dan tapis)
      1   tbsp      air kapur sireh
   1/2   tsp        garam
Sedikit pewarna hijau

Hiasan :   1/2  biji  kelapa parut putih  )
                 sedikit garam halus              ) digaul sebati

Loyang :  8 inci, gris dengan sedikit minyak & alas plastik


Cara membuat :

1.   Panaskan kukusan sementara membancuh adunan kaswi.
2.   Sapukan sedikit minyak disekeliling loyang dan alas dengan plastik.  Ketepikan dulu.
3.   Satukan tepung ubi dan tepung gandum dalam mangkuk besar.
4.   Masukkan gula, garam, air pandan dan santan.  Gaul hingga sebati.  Tapiskan jika bergentel atau boleh juga dikisar.
5.   Masukkan air kapur dan sedikit pewarna.  Gaul hingga sebati.
6.   Tuangkan ke dalam loyang yang dipanaskan sebentar dan kukus selama 25-30 minit atau hingga masak.
7.   Bila dah masak, angkat dan sejukkan.  Biar kuih betul-betul sejuk barulah dipotong.  Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.



No comments:

Post a Comment