Thursday, October 18, 2012
Kek Gula Hangus
KEK GULA HANGUS
rujukan dari : Citarasawan & dll., tqvm for this recipe
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Gula Hangus :
220 gm gula pasir
240 ml air panas
2 tbsp marjerin
Adunan Kek :
200 ml susu pekat
5 biji telur (gred B)
1 tsp esen vanilla
120 gm tepung gandum
2 tsp soda bikarbonat
Loyang : 8 inci, lenser dengan sedikit marjerin & alas
Cara membuat :
1. Untuk Gula Hangus : Masakkan gula pasir hingga cair, setelah bertukar warna keperangan, masukkan air panas perlahan-lahan kemudian kacau cepat-cepat hingga gula larut. Kemudian masukkan marjerin, kacau rata. Sejukkan dulu.
2. Ayakkan tepung bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
3. Pukul telur dan esen vanilla hingga sebati dan berbuih, masukkan susu pekat dan pukul lagi hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Masukkan air gula hangus dan gaul rata dan sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam blender dan kisar sebentar supaya tepung gandum tidak kelihatan bergentel. Perapkan adunan selama 4 jam atau lebih (untuk mendapat sarang yang cantik, saya perap tidak sampai 4 jam maka sarangnya kurang, tapi ia tetap lembut dan sedap).
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar dengan api bawah selama 30 minit pada suhu : 160'C. Kemudian tukarkan kepada api atas dan bawah dan bakar lagi selama 45 minit seterusnya. (untuk adunan ini tempoh pembakaran adalah 1 jam 15 minit pada suhu yang sama).
Nota : menggunakan lebih dari 2 tsp. soda bikarbonat akan menyebabkan kek ini terasa pahit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ni kek peberet adda nih..
ReplyDeletekalau macam tu bolehlah buat....
ReplyDelete