KEK PISANG

Sunday, October 4, 2015

DALCA







DALCA
sumber   :   dayangjack; thanks...




Bahan-bahan :

1/2  cawan  kacang dhal  -  direbus hingga empuk & toskan
   2  biji  ubi kentang  -  dipotong dadu
   2  batang  kacang panjang  -  dipotong anggaran 1 inci
   1  biji  terung bulat  -  dipotong
   1  biji  tomato  -  dibelah 4
   1  tangkai  cili merah  -  dihiris
   1  labu  bawang besar  -  dimayang
   3  sudu makan  serbuk kari daging  -  dibancuh dengan sedikit air
   1  sudu makan  udang kering
Rempah 4 sekawan  (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
1/2  cawan  santan
Air secukupnya
   6  biji  bawang merah  -  dikisar
   3  ulas  bawang putih  -  dikisar
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk.  Tumiskan rempah 4 sekawan, udang kering serta bahan-bahan kisar sehingga wangi.

2.  Masukkan pes kari dan masak sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan air secukupnya.  Apabila mendidih masukkan ubi kentang dan kacang dhal.  Masak sehingga ubi kentang hampir empuk.

4.  Masukkan sayur-sayuran yang lain, santan, bawang besar, cili merah, garam dan gula.  Biarkan seketika.

5.  Akhir sekali masukkan tomato.  Kacau dan biarkan seketika.  Jika rasa dah 'ok', tutup api dan sedia dihidangkan.

1 comment:

  1. salam singgah zara
    aduh sdpnya nampak dalca tu
    ada roti canai mmg terbaik ni

    ReplyDelete