KEK PISANG

Saturday, June 17, 2017

BINGKA BERLAUK...










BINGKA BERLAUK
rujukan :    Chef Hanieliza...




Bahan Bancuhan Tepung :

1  cawan  tepung gandum
3  sudu besar  tepung jagung
3  cawan  santan  ataupun
(1  cawan  susu cair tambah 2 cawan air)
1  sudu kecil  garam
2  biji  telur  (saya guna gred A)
1  sudu kecil  esen vanilla
2  sudu besar  cheddar cheese  ~  diparut


Bahan Inti & Hiasan :

200  gm  daging kisar ataupun cincang
2  biji  kentang  ~  dipotong dadu
1  batang kecil  lobak merah  ~  dipotong dadu
1  labu  bawang besar  ~  dipotong dadu
1  sudu besar  serbuk rempah kari
1  sudu besar  minyak
Garam secukupnya
1  pokok  daun bawang  ~  dihiris  (tak letak, tiada stok)
5  tangkai  daun sup  ~  dihiris  (tak letak, tiada stok)
2  biji  cili merah  ~  dihiris


Cara Membuat Bancuhan Tepung :

1.  Kacau semua bahan kecuali cheddar cheese dan tapiskan ke dalam loyang bersaiz 8x8 inci yang disapukan marjerin.  Taburkan cheddar cheese.

2.  Masukkan ke dalam oven yang dipanaskan pada suhu 180'C selama 20 minit.

3.  Keluarkan dan taburkan inti yang disediakan dan bakar lagi selama 30 minit ataupun sehingga masak.

4.  Sejukkan dan taburkan daun bawang, daun sup dan cili merah yang dihiris.  Potong dan hidangkan.


Cara Membuat Inti :  (sediakan ini dulu)

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu.

2.  Masukkan daging kisar.  Kacau rata dan masukkan rempah kari.  Kemudian kacau rata sekali lagi.  Masukkan sedikit air jika perlu.

3.  Masukkan kentang, lobak merah dan garam.  Masakkan kentang dan lobak merah hingga lembut dan kering.

4.  Angkat dan sejukkan...


INFO :   Boleh gantikan daging dengan hiris.an ayam..

No comments:

Post a Comment